Takan lämmittäminen

Kuten aikaisemmassa kirjoituksessa mainitsin, olemme lämmittäneet (Spartherm Varia Bh 3S Prestige Standard) takkaa parin päivän välein. Talo pääsi jäähtymään syyskuussa ennen kuin pistimme lämmittimen, joten takasta on nyt ihan hyötyäkin. Meillä on yläkerran isomman makuuhuoneen ikkunoista sisäpuitteet pois ikkunasmyygien viimeistelyä varten. Huomasin, että ulkopuitteen sisäpintaan kondensoituu näillä ilmoilla kosteutta, joka oli valunut alakarmeille lätäköiksi. Tarvitaan siis lisää lämpöä ja erityisesti ilmanvaihtoa.Takka tarjoaa molempia. Lisäksi pistimme makuuhuoneeseen lämmityspuhaltimen, joka paitsi lämmittää myös kierrättää ilmaa.

Tulisijat ovat yksilöitä, joten meidänkin takan polttamisessa on omat niksinsä. Ensimmäiset pesälliset poltin takan mukana tulleen ohjeen mukaan. Ensin arinalle tehdään pieni nuotio lastuista ja tikuista. Kun se on kunnolla syttynyt, lisätään puita haluttu määrä. Periaatteena tämä on ns. alta sytyttämistä, eli pistetään sytykkeet alas ja puut päälle. Tämä tapa tuntuu toimivan vain, jos takan ensiöilman säätö on maksimissa. Jos ilmaa lähtee pienentämään, tuloksena on savua ja nokea. Joka tapauksessa nokeamista tulee alussa, kun puut eivät ole vielä kunnolla syttyneet. Tällä tyylillä takkaa voi polttaa pienellä ilmalla, jos puita pistää vain pari klapia kerrallaan.

Minä olen jo vuosia rummuttanut päältä sytyttämisen puolesta, joten päätin kokeilla sitä tälläkin takalla. Ladoin arinalle sopivan määrän puuta. Niiden päälle tein lastuista pienen nuotion. Annoin tulen syttyä kunnolla takan luukku raollaan, ja sen jälkeen suljin luukun. Koska en halua polttaa takkaa täydellä teholla, säädin ensiöilman n. 40 %:iin. Nyt takka toimi niin kuin halusinkin. Päälle tehty tuli etenee pikkuhiljaa puita myöten alaspäin. Koska ilmamäärä on rajoitettu, koko puumäärä ei syty kerralla. Kävin välillä tarkistamassa, ettei savupiipusta tule näkyvää savua. Palaminen oli siis puhdasta.

Kiertoilman aukoista tulee reippaan lämmintä ilmaa. Takka siis tuottaa lämpöä. Ainakaan vielä ei ole ollut ongelmia ylilämmön suhteen, koska rakenteet ovat suhteellisen viileitä. Paljaana oleva betonilattia ja kantava väliseinä ovat isoja varaavia massoja, joten niiden lämmittäminen vie energiaa. Lisäksi taloa jäähdytetään koko ajan ulkoilmalla, joka tulee raakana sisään teknisen tilan aukosta.