Taloautomaation etäkäyttö

Taloautomaation etäkäyttö on asia, jota mietin jo talon suunnitteluvaiheessa. Tiesin, että KNX:ään saa lisäpulikoita, joilla siihen voi ottaa yhteyttä ulkopuolelta. En kuitenkaan keksinyt hirveästi mitään hyödyllistä käyttöä etäohjaukselle, joten en lähtenyt sijoittamaan mihinkään ylimääräisiin nettiliittymiin.

Jokin aika sitten päätin perehtyä tarkemmin KNX-ohjauspaneelimme sielunelämään. Olen muokannut sähkösuunnittelijan tekemää ohjelmaa hiukan, mutta mitään pidemmälle menevää en ollut vielä tehnyt. Paneelin ohjekirjaa tavaillessa huomasin, että siinä puhutaan etäkäytöstä. Ohje on harvinaisen huono ja vaikeaselkoinen, joten minulla meni jokunen tunti, kun yritin saada etäohjausta otettua käyttöön. Lopulta se kuitenkin oli helpompaa kuin olin ajatellut. Paneeliin otetaan yhteyttä VNC-protokollalla. Riitti, että reitittimessä pistää ohjauksen kohdalleen. VNC-clienttejä puolestaan on saatavilla jos jonkinlaisia, joten mitään erikoista ohjelmaakaan ei tarvinnut metsästää.

Nyt meillä siis on taloautomaation etäohjaus vaikka kännykällä. Saan kännykän ruudulle juuri saman näkymän, joka on paneelissa, joten voin ohjata kaikkea sitä, mitä paneelillakin. Eihän tällä nyt vielä hirveästi ole todellista hyötykäyttöä ollut, mutta onhan tätä kiva esitellä kavereille – varsinkin, jos kaverit ovat teknologiavalveutuneita. 😉

2 vastausta artikkeliin ”Taloautomaation etäkäyttö

 1. Arto Määttä

  Minä pidän KNX:n etuna sitä, ettei se ole sidottu mihinkään valmistajaan. Eri valmistajien laitteita pystyy pistämään samaan verkkoon, eli valikoima on tosi laaja. Eikä haittaa, vaikka joku valmistaja lopettaisikin, koska laitteita saisi vielä muilta.

  Jos tarkoitat ihan rahallista hyötyä, niin sitä ei tule koskaan niin paljon, että sen perusteella kannattaisi kotiautomaatiota laittaa. Kyse on mukavuudesta. KNX-järjestelmä on täysin ohjelmoitavissa, eli esimerkiksi valokatkaisijoita voi helposti muuttaa halutessaan. KNX:ään saa myös lämmityslaitteiden ohjauksen, mutta meillä ei tällä hetkellä ole sitä. Tämä johtuu siitä, että juuri talomme rakentamisen aikoihin RCL muutti ohjausjärjestelmää siten, ettei se enää sovi KNX:n kanssa. En tiedä, mikä on tilanne tällä hetkellä. Se pikkuisen harmittaa, mutta pystymme muuttamaan tuon jälkeenpäinkin, jos se tuntuu tarpeelliselta.

  KNX on helposti laajennettavissa jälkeenpäin. Siihen saa myös langattoman pulikan, jonka avulla esimerkiksi ulkorakennuksen valaistuksen ja lämmityksen voi helposti lisätä jälkeenpäin.

  Minä käytän paljon paneelimme tilanneohjauksia. Kun aamulla herään, pistän siitä aamuvalaistuksen, jolloin tiettyihin paikkoihin syttyy kirkkaat valot. Lähtiessä Poissa-nappi sammuttaa kaikki valot. Illalla on oleskeluvalaistus, joka muuttuu yhdellä painalluksella sopivaksi TV-katseluun. Nukkumaan mennessä yö-nappi sammuttaa kaikki valot lukuunottamatta makuuhuoneen lukulamppuja. Onhan tuo kätevää. Mainoksissa KNX:n kautta ohjataan lämmitystä, pimennysverhoja yms., joten tuohon kyllä saa paljon laajemminkin toimintoja kuin mitä meillä on.

 2. Anonymous

  Moro! Meillä on Passiivikivitalo hanke käynnissä ja yritän kuumeisesti miettiä otanko nyt KNX-järjestelmän käyttöön vai en. En ole löytänyt sille oikein kunnollisia käyttökohteita, joten hieman mietityttää onko se turhaa investoida tässä vaiheessa tulevaisuuteen, kun tuo tekniikka menee kuitenkin aikamoisin harppauksin eteenpäin.

  Mitä konkreettista hyötyä teille on ollut KNX:stä? Valojen ohjaukset yms sillä varmasti onnistuu hyvin vai eikös?

Kommentointi on suljettu.