Vesieristykset

Eilen telasin yläkerran vessaan – vai pitäisikö sanoa kylpyhuoneeseen – ensimmäisen kerroksen vedeneristysmassaa. Sitä ennen olin vetänyt kaksi kerrosta kosteussulkua seiniin ja kattoon. Toisen vedeneristyskerroksen jälkeen seinät ovat valmiita laatoitettavaksi. Katon ajattelimme maalata, ja siksi yritin levittää sinne kosteussulun niin tasaisesti kuin mahdollista. Ihan hyvä tuosta varmaan tuli.

Juttelimme Järvelän tasoiteteamin rapparin kanssa eteisen seinästä, joka on urakoitsijan jäljiltä vino. Lisäksi siinä oli yksi ylimääräinen patti. Meillä loppui Päivin kanssa usko omiin kykyihimme, ja siksi pyysimme ammattilaista oikaisemaan seinän. Hän korjasi seinää eilen hiomalla ja kipsilaastilla. Lisäksi hän verkotti ja tasoitti vielä käsittelemättömän pätkän eteisen seinää. Ihan suoraa seinästä ei saanut, koska siinä kohdassa ulko- ja väliseinä ovat pienessä kulmassa toisiinsa nähden. Oikaiseminen olisi vaatinut monen sentin tasoittamista ikkunakarmin päälle, joten sitä ei voinut tehdä. Seinä on kuitenkin nyt niin hyvä kuin se olosuhteisiin nähden voi olla. En usko, että tuota kulmaa tulee katseltua myöhemmin, koska se on nyt kohtuullisen hyvin naamioitu.

Tänään kävimme hakemassa pääoven ulkoportaiden laatat. Tai siis olisimme hakeneet, jos niitä olisi vielä ollut Lahden Terrassa jäljellä. Olimme katselleet kyseisiä laattoja monta kertaa mutta lykänneet ostamista koko ajan. Nyt, kun menimme niitä hakemaan, ne olivat loppu. Onneksi RTV:stä löytyi hyviä laattoja, joita vielä saa. Otimme kaksi malliksi, jotta saamme verrattua värejä sokkelin väriin. Luultavasti valitsemme tummemman. Meillä on tumma katto ja ikkunanpielet, joten tummat laatat portaissa sopivat siihen.

Vessan seinät on vesieristetty kertaalleen. Suihku on perällä, joten etuosaa ei tarvitse suojata ylös asti.

Tähän tulee WC-istuimen seinäteline. Siinä on vasta kosteussulku, mutta levitän siihen vedeneristysmassan.

 

Eteisen ja rappukäytävän seinää, jonka ammattilainen tasoitti. Ehkä jälki on hiukan parempaa kuin meidän tekemämme olisi ollut 😉
Tällaiset laatat otettiin näytille. Kuten tavallista, kuvassa värit vääristyvät. Tummempi on tummanharmaa ja vaaleampi vaaleanharmaa.
Raksaradio on vähän pöllyssä…

12 vastausta artikkeliin ”Vesieristykset

 1. Anonymous

  Christa,
  en tiedä tekeekö talvella mutta jos tekee niin voi olla parempi kuin kesän kiireessä. Meidän louhija teki oharit nyt tänä kesänä vaikka oli kirjallisesti sovittu 2kk aikaisemmin (ensin siirsi viikolla päivittäin ja sitten kun piti varmasti alkaa niin peruutti edellisenä iltana emaililla), onneks sitten sain rukoiltua toisen paikalle hoitamaan homman vaikka kaikki olikin täyteen buukattu. Tämä tunari joka mainostaakin aika paljon sai varmaan jonkun rahakkaamman homman, ja ei ollut kuulemma eka kerta kun tekee oharit tai muut joutuu paikkaamaan hänen työtään. Eli tee kirjallinen sopimus jossa sanktio jos työtä ei tulla tekemään, ainakin kaupunkialueella meinaan tulee kustannuksia mittarivuokrista sekä katselmuksista eli ei ole sama milloin louhija ilmestyy paikalle.

 2. Arto Määttä

  Meillä ei ollut mitään ongelmia saada panostajaa tontille. Taisi hän jossain välissä hiukan pakkasta manata, muttei se mitenkään hommia estänyt.

  Vesieristyksiin liittyen vastaava tulee torstaina käymään. Sittenhän sen näkee, että millaisia koepaloja hän ottaa.

 3. Christa

  Kävin lukemassa alusta asti teidän projektia. Se antoi toivoa, että ehkä saattaisimme saada rakentamisen alkuun tämän vuoden puolella. Oliko teillä vaikeuksia saada louhintaa talveksi? Nimittäin alustavien kyselyjen perusteella täällä päin panostajat eivät halua palelluttaa näppejään pakkasessa.

 4. Anonymous

  Onhan vastaava ottanut koe-palan josta selviää vain mittaamalla kalvovahvuus? Silmällä sitä et saa todettua!

 5. Anonymous

  Tarkastus ja hyväksyntä on pakollinen (ja hyvä niin) mutta sertifikaattti ei. Jos vastaava sen hyväksyy niin asia on selvä. Eri asia on taloyhtiön remonteissa yms joissa omistaja voi vaatia sertifikaattia mutta mielestäni Rakentamismääräykset eivät tätä vaadi, ei ainakaan vielä. Tai mielellään jos näytät mustaa valkoisella Rakentamismääräyksistä niin tunnustan olevani väärässä. Vaikka olisi kuinka hyvä vastaava mestari niin ei ne aina kaikessa ole kuitenkaan oikeassa.

 6. Arto Määttä

  Minäkin luulin, että pitää olla sertifioitu asentaja, mutta vastaava mestari korjasi luulon oikeaksi tiedoksi. Anonyymi yllä taitaa olla oikeassa, eli kyseessä on alan ammattilaisten aivopesu 😉

 7. Iikka

  Toivottavasti homma toimii. Itsekin olen mökillä vedeneristyksiä tehnyt, ja eihän tuo mitään ylivaikeata ole, olen vaan luullut, että siinä on jotain vaatimuksia, että pitäisi olla sertifioitu märkätila-asentaja…

 8. Anonymous

  Jos viitsii lukea ne vesieristeiden työohjeet huolella niin se ei todellakaan ole mikään vaikea asia sellainen joka joskus tehmnyt muutkain kuin lukenut sisustuslehteä ja Rakennusmaailman aivopesua kuinka kaikki on ammattilaisten hommia… Veikkaampa että nämä ”ammattilaisten” tekemät eivät edes aina (toivottavasti usein kuitenkin) ole kunnolla tehtyjä, sen verran sutta olen heidän toimestaan nähnyt. Olen tehnyt ennen ja aion omassa talossakin ne tehdä, voihan se vastaava käydä ne tsekkaamassa. Enkä kyllä missään ole nähnyt että omakotitalossa ne saisi muka vakuutusehtojen mukaan tehdä vain ”ammattimies”. On ammattilaisten asioita (sähkö yms) ja sitten niitä joista usein tietämättömät peloittelee että ”ammattilaisten” asioita kun lukenut sen jostain.

 9. Anonymous

  En lähtisi itse tekemään vesieristeitä. Ammatti-ihmisetkin tarvitsevat tietyn koulutuksen ennenkuin kelpaavat esim. taloyhtiöiden vesieristeitä tekemään. Eristeistä otetaan koepalat ennen hyväksymistä…

  Tämän jättäisin suosiolla päteville ammattilaiselle!

 10. Arto Määttä

  Ei meillä itsellämme ole koulutusta tai sen kummempia lupia. Vesieristyksen voi tehdä itsekin, ja vastaava mestari tarkistaa työn jäljen. En ole kuullut tuosta vakuutusyhtiöiden korvaamatta jättämisestä. Periaatteessa asia voi ollakin niin, mutta kyllä mielestäni vakuutusyhtiön tehtävä on todistaa, että vedeneristys on ollut puutteellinen, jos se meinaa korvauksista luistaa. Pitäisiköhän tavata vakuutusehtoja. Siellähän asian pitää olla mainittu, jos yhtiö meinaa tuohon vedota.

 11. Iikka

  Teillä näyttää hommat olevan jo pitkällä.

  Miten muuten, onko teillä ”luvat” kunnossa vedeneristyshommiin, kun siitähän usein pelotellaan, että jos itse tekee ja tulee vesivahinko, niin vakuutusyhtiö ei korvaa mitään, kun ei ollut ammattilainen töissä…

Kommentointi on suljettu.