Ikkunoiden teippausta

Yläkerran ikkunoiden tiivistysteipit on nyt melkein kokonaisuudessaan laitettu. Tasoitin ikkuna-aukkojen alaosat eilen ja tänään teippasimme yhdessä tiivistysteipit kiinni. Parista ikkunasta alaosa piti jättää teippaamatta, koska tasoite (jota oli liian paksulti) ei ollut kunnolla kovettunut. Pitää viimeistellä ne huomenna tai tiistaina.

Pari huomiota tuli tehtyä. Ensiksikin tuon Contega FC:n liima ei ole mitenkään liian tiukkaa. Vaihtoehtoisesti teipit eivät ole tykänneet pakkasesta ja liima on mennyt osittain pilalle. Teippiä sai välillä painella ja hinkata ihan tosissaan, jotta sen sai tarttumaan. Joissain kohdissa teippi ei käytännössä tarttunut ollenkaan kestopuuhun kiinni. Vertailuna toimikoon Sitko-höyrynsulkuteippi, jolla paikkasimme noita kohtia. Se tarttui kuin tauti kestopuuhun, Neoporiin ja FC-teippiin. Päivän lopuksi päätimmekin, että käymme kaikki ikkunat tuolla Sitkolla vielä läpi ja varmistamme sillä, että tiivistysteippi on kunnolla kiinni. Vähän ihmetyttää, miten tiivistykseen tarkoitetulla teipillä voi olla noin huono tarttuvuus. Maahantuojan sivulla esitellään teipin käyttö rapatussa seinäpinnassa. Ehkä liiman ei ole tarkoituskaan toimi lopullisena tiivistäjänä, vaan teippi kuuluisi upottaa aina rappauksen sisään? Meillä sisäpinnoille tulee kipsilevy, eli niitä ei rapata.

Toinen huomio, jonka tein, toimikoon vinkkinä muille, jotka rakentavat näillä Passiivitriploharkoilla ja aikovat käyttää tiivistysteippejä. Kestopuukehikon alaosaan täytyy ennen valua tehdä reikä, jolla varmistetaan, että aukon alaosa täyttyy kunnolla, ks. kuva alla. Kyseiset aukot kannattaa tehdä niin, että ne jäävät ikkunakarmin alle. Meillä ne jäivät karmin sisäpuolelle kohtaan, johon tiivistysteippi piti kiinnittää. Tämän vuoksi jouduin tekemään yllä mainitun ylimääräisen tasoituksen. Vaikka teippejä ei käyttäisikään, on ikkuna-aukon smyygit helpompi tehdä, kun kestopuu antaa tasaisen alustan.

Ikkuna-aukko valun jälkeen. Kestopuukehikosta on poistettu osa, jotta aukon alaosan täyttyvyys voidaan varmistaa. Reikä voisi olla pienempikin, mutta tässä kapeassa ikkunassa kestopuuta on kavennettu lähes koko mitalta.

3 vastausta artikkeliin ”Ikkunoiden teippausta

  1. Arto Määttä

    Ikkunat asennettiin maaliskuun alkupuolella ja sitä ennen niihin pistettiin teipit juuri noin kuin kuvailit. Silloinhan oli vielä pakkasia, joten teipit varmaan kävivät nollan alapuolella.

  2. Tapani Värjölä

    Niin lisäyksenä vielä, että teipin toinen reuna laitettiin karmin seinänpuoleiselle pinnalle, ja toinen reuna betoniseinään. Teipin päälle tuli smyygien rappaus, jolloin teipit jäivät piiloon.

  3. Tapani Värjölä

    Oliko sinulla nuo teipit siis talvella pakkasessa vai? Meillä nimittäin se teipin liima tarttui aika pirun hyvin betoniseinään, tai mihin tahansa muuallekin… Tosin meillä kyllä käytettiin vähän eri teippiä. Karmeissa käytettiin Contega SL:ää, ja sen ja betoniseinän välissä piti käyttää vielä varmuuden vuoksi Orgon F liimaa ilmatiiveyden varmistamiseksi. Tescon NO 1 teippiä käytettiin sitten läpivienneissä ja karmien teippausten kolojen paikkaamiseen.

Kommentointi on suljettu.